פרוביוטיקה כל מה שאתה צריך לדעת

פרוביוטיקה היא מיקרואורגניזמים חיים שנועדו להיות בעלי יתרונות בריאותיים כאשר הם צורכים או מוחלים על הגוף. ניתן למצוא אותם במזון, בתוספי מזון ובמוצרי יופי. המילה "פרוביוטיקה" היא מהמילה היוונית "פרו" שמשמעותה "בעד" והמילה הלטינית "ביוטיקה" שמשמעותה "חיים".

למרות שאנשים חושבים לעתים קרובות על חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים כעל "חיידקים" מזיקים, רבים הם למעשה מועילים. חלק מהחיידקים עוזרים לעכל מזון, להרוס תאים גורמי מחלות או לייצר ויטמינים. רבים מהמיקרואורגניזמים במוצרים פרוביוטיים זהים או דומים למיקרואורגניזמים החיים באופן טבעי בגופנו.

סוגי החיידקים בפרוביוטיקה

ישנם סוגים רבים ושונים של חיידקים בפרוביוטיקה, אך שני סוגים נפוצים הם לקטובצילוס וביפידובקטריום.

חלק מתוספי הפרוביוטיקה מכילים גם Streptococcus thermophilus, שהוא סוג של חיידקים שעוזרים לייצר לקטאז, אנזים שמפרק לקטוז. סוג זה של חיידקים נמצא בדרך כלל במוצרי יוגורט וגבינה.

חשוב לשים לב להבדלים בין ברביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה

פרביוטיקה ופרוביוטיקה זה לא אותו דבר.

פרוביוטיקה היא חיידקים חיים שיכולים לעזור לאזן את פלורת המעיים שלך. חיידקים אלו נמצאים במזון כמו יוגורט ומזונות מותססים אחרים.

פרהביוטיקה, לעומת זאת, איננה חיידקים חיים אך הם פועלים כסיבים תזונתיים ומסייעים להאכיל את חיידקי המעיים הטובים בגופכם. הם גם מגדילים את תכולת המים של הצואה שלך, מה שעוזר במניעת עצירות.

סינביוטיקה היא שילוב של פרוביוטיקה ופרהביוטיקה.

פופולריות הצריכה של הפרוביוטיקה

הפרוביוטיקה הופכת פופולרית יותר ככל שהעולם מתחיל להבין את החשיבות של בריאות המעיים. פרוביוטיקה היא מיקרואורגניזמים חיים שניתן למצוא במזונות ובתוספי מזון שונים. הם שימשו במשך זמן רב כדי לעזור עם בעיות עיכול, אבל לאחרונה, הם הפכו לטרנד פופולרי לירידה במשקל גם כן.

הפופולריות של פרוביוטיקה הולכת וגוברת גם בגלל יכולתן לספק יתרונות אחרים כמו עלייה ברמות האנרגיה ושיפור מצבי הרוח. הם יכולים גם לעזור עם מצבי עור כמו אקנה או אקזמה על ידי איזון החיידקים הטובים על העור שלך.

סקר ראיונות הבריאות הלאומי לשנת 2012 (NHIS) הראה שכ-4 מיליון (1.6 אחוז) מבוגרים בארה"ב השתמשו בפרוביוטיקה או פרה-ביוטיקה ב-30 הימים האחרונים. בקרב מבוגרים, פרוביוטיקה או פרה-ביוטיקה היו תוסף התזונה השלישי בשימוש הנפוץ ביותר מלבד ויטמינים ומינרלים. השימוש בפרוביוטיקה על ידי מבוגרים גדל פי ארבעה בין 2007 ל-2012. ה-NHIS 2012 הראה גם ש-300,000 ילדים בגילאי 4 עד 17 (0.5 אחוז) השתמשו בפרוביוטיקה או פרה-ביוטיקה ב-30 הימים שלפני הסקר.

יעילות פרוביוטיקה לטיפול במצבי בריאות שונים

השימוש בפרוביוטיקה לטיפול במחלות החל מיוון העתיקה, אך רק לפני מאה שנה התגלו מחדש היתרונות שלה. יש עדיין הרבה מחקרים שצריך לעשות כדי לזהות מה פרוביוטיקה יכולה לעשות למחלות ומחלות שונות, אבל יש הוכחות כי לפרוביוטיקה יש הרבה יתרונות בריאותיים. הם יכולים לעזור עם בעיות עיכול, מצבי עור ואפילו חרדה.

הפחתת שלשלול כתוצאה מצריכת אנטיביוטיקה

סקירה משנת 2017 של 17 מחקרים (סה"כ 3,631 משתתפים) באנשים שלא אושפזו הצביעו על כך שמתן פרוביוטיקה לחולים יחד עם אנטיביוטיקה נמצא קשר לירידה של כמחצית בסבירות לשלשול הקשור לאנטיביוטיקה.

תועלת או שימור הפוגה במחלות מעי דלקתיות

סקירה משנת 2014 של 21 מחקרים בחולים עם קוליטיס כיבית (1,700 משתתפים) הצביעו על כך שהוספת פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה או סינביוטיקה לטיפול הקונבנציונלי עשויה להועיל בגרימת או שימור הפוגה של המחלה. אותה סקירה בחנה גם 14 מחקרים (746 משתתפים) של פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה או סינביוטיקה למחלת קרוהן ולא מצאה עדות לכך שהם מועילים.

השפעות מועילות לתסמונת מעי רגיז

סקירה משנת 2018 של 53 מחקרים (סה"כ 5,545 משתתפים) של פרוביוטיקה לתסמונת המעי הרגיז (IBS) הגיעה למסקנה שלפרוביוטיקה עשויה להיות השפעות מועילות על תסמיני IBS גלובליים וכאבי בטן.

יעילות בטיפול במחלות חניכיים

סקירה משנת 2016 של 12 מחקרים (452 ​​משתתפים) שהעריכו פרוביוטיקה למחלות חניכיים מצאו ראיות לכך שהם יכולים להוות תוספת מועילה לטיפול על ידי הפחתת חיידקים גורמי מחלה ושיפור הסימנים הקליניים של המחלה. עם זאת, ההשפעות עשויות להיות שונות עבור פרוביוטיקה שונה.

האם פרוביוטיקה יכולה להזיק לבריאות?

לפרוביוטיקה יש היסטוריה נרחבת של שימוש בטוח לכאורה, במיוחד אצל אנשים בריאים. עם זאת, מעט מחקרים בדקו את הבטיחות של פרוביוטיקה בפירוט, כך שחסר מידע מוצק על תדירות וחומרת תופעות הלוואי.

הסיכון להשפעות מזיקות מפרוביוטיקה גדול יותר אצל אנשים עם מחלות קשות או פגיעה במערכת החיסון. כאשר נשקלת פרוביוטיקה עבור אנשים בסיכון גבוה, כגון פגים או חולים בבתי חולים קשים, יש לשקול בזהירות את הסיכונים הפוטנציאליים של פרוביוטיקה מול היתרונות שלה.

השפעות מזיקות אפשריות של פרוביוטיקה כוללות זיהומים, ייצור חומרים מזיקים על ידי המיקרואורגניזמים הפרוביוטיים והעברת גנים של עמידות לאנטיביוטיקה ממיקרואורגניזמים פרוביוטיים למיקרואורגניזמים אחרים במערכת העיכול.

חלק מהמוצרים הפרוביוטיים דווחו כמכילים מיקרואורגניזמים שאינם אלה הרשומים על התווית. במקרים מסוימים, מזהמים אלה עלולים להוות סיכונים בריאותיים חמורים.

יש לקרוא את הוראות השימוש והמידע האלרגני לפני צריכה פרוביוטיקה – פרוביוטיקה יכולה להזיק היא אם היא מכילה אלרגנים כמו חלב, סויה או אגוזים. במקרה זה, אנשים עם אלרגיות עלולים לחוות תגובה אלרגית בעת צריכת מוצרים אלה.

שאלות / תשובות בנושא פרוביוטיקה כל מה שאתה צריך לדעת

פרוביוטיקה היא מיקרואורגניזמים חיים שנועדו להיות בעלי יתרונות בריאותיים כאשר הם צורכים או מוחלים על הגוף. ניתן למצוא אותם במזון, בתוספי מזון ובמוצרי יופי. המילה "פרוביוטיקה" היא מהמילה היוונית "פרו" שמשמעותה "בעד" והמילה הלטינית "ביוטיקה" שמשמעותה "חיים".
השימוש בפרוביוטיקה לטיפול במחלות החל מיוון העתיקה, אך רק לפני מאה שנה התגלו מחדש היתרונות שלה. יש הוכחות כי לפרוביוטיקה יש הרבה יתרונות בריאותיים. הם יכולים לעזור עם בעיות עיכול, מצבי עור ואפילו חרדה.
לפרוביוטיקה יש היסטוריה נרחבת של שימוש בטוח לכאורה, במיוחד אצל אנשים בריאים. עם זאת, מעט מחקרים בדקו את הבטיחות של פרוביוטיקה בפירוט, כך שחסר מידע מוצק על תדירות וחומרת תופעות הלוואי.
תוכן עניינים