דיאטת פליאו הפכה בשנים האחרונות לאחת הדיאטות המדוברות ביותר – והיא מבוססת על רעיון פשוט: לחזור לאכול כמו פעם. מזון טבעי, לא מעובד, כזה שהגוף שלנו מזהה ומסוגל לעכל בקלות. יש משהו מאוד הגיוני בתפיסה הזו, ורבים אכן מדווחים על ירידה במשקל, שיפור במדדי דם והרגשה כללית טובה יותר.
אבל אני מאמינה שחשוב להסתכל על כל דיאטה בעיניים מפוכחות. פליאו יכולה להיות בסיס טוב – אבל לא תמיד מתאימה לכולם, ולא כל גישה קיצונית מחזיקה לאורך זמן. בתהליך שאני מציעה, אנחנו לוקחות את העקרונות שעובדים, בודקות מה מתאים לך אישית – ובונות יחד תפריט בריא, מאוזן ומגוון, שאת יכולה להתמיד בו לאורך זמן בלי לוותר על איכות החיים שלך.
מהי דיאטת פליאו – עקרונות עיקריים
דיאטת פליאו היא גישה תזונתית שמבוססת על הרעיון הפשוט אך החזק – לחזור למקורות. כלומר, לאכול כפי שהאדם הקדמון אכל בתקופה שלפני החקלאות והתיעוש. היא מציעה לנו לעצור רגע ולשאול: איך אכלנו במשך רוב ההיסטוריה האנושית, ומה השתנה בעשורים האחרונים? התשובה ברורה – מהפכת המזון התעשייתי שינתה את כללי המשחק, ודיאטת פליאו מנסה להחזיר אותנו למה שהגוף שלנו מכיר באמת.
הגישה הזו לא מתבססת על ספירת קלוריות או על שליטה נוקשה בכמויות – אלא על איכות. על הבחירה במזון שהגוף יודע לעכל, לפרק, ולנצל בצורה מיטבית. מזון שמכיל את מה שהוא צריך – בלי תוספים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, סוכר מוסף או קמחים מהונדסים.
חזרה לתזונה של פעם
הבסיס של פליאו הוא מזון טבעי, כמה שפחות מעובד. בתפריט אפשר למצוא שפע של ירקות טריים מכל הסוגים, פירות בכמות מתונה, חלבונים איכותיים ממקורות טבעיים כמו בשר טרי, עוף, דגים, וביצים. בנוסף – שמנים טובים כמו שמן זית, אבוקדו, קוקוס, אגוזים וזרעים.
המזונות האלה עשירים בסיבים, ויטמינים, נוגדי חמצון וחומצות שומן בריאות – כל מה שהגוף זקוק לו כדי לפעול בצורה מיטבית. כשאנחנו מזינים את הגוף בחומרי גלם טבעיים ולא מעובדים, הוא מגיב בהתאם – מדדי דלקת יורדים, רמות הסוכר מתייצבות, ויש תחושת חיוניות כללית בגוף ובנפש.
ההיגיון פשוט: במשך אלפי שנים, הגוף שלנו הסתגל להתמודד עם מזון טבעי, טרי, עונתי. הוא לא התכוון לעכל דגנים מהונדסים, חטיפים ארוזים או סוכר לבן בכמות גבוהה. דיאטת פליאו מבקשת להחזיר אותנו לאיזון הזה.
מה פחות נכלל בתפריט?
הפליאו מבקשת להוציא מהתפריט מזונות שלא היו זמינים בתקופת האדם הקדמון – ובעיקר כאלה שהוכנסו לתזונה האנושית רק לאחר עיבוד תעשייתי.
בין המזונות שפחות מקובלים בגישת הפליאו:
- דגנים מכל הסוגים (כולל חיטה, אורז, שיבולת שועל, תירס וכמובן לחם ומאפים).
- קטניות כמו חומוס, עדשים, שעועית וסויה.
- מוצרי חלב על סוגיהם.
- סוכר מעובד וממתיקים מלאכותיים.
- מזון ארוז, מעובד או עתיר רכיבים לא מזוהים.
הרציונל מאחורי ההימנעות הזו הוא שמזונות אלה עשויים לגרום לדלקת כרונית בגוף, להפריע לפעילות מערכת העיכול, להשפיע על ספיגת מינרלים חיוניים ולגרום לקפיצות ברמות הסוכר והאינסולין. כמובן, כל אישה מגיבה אחרת – וחשוב לבדוק מה מתאים לגוף שלך, אבל אלה העקרונות המרכזיים של השיטה.
למה זה עובד אצל חלק מהאנשים?
המעבר למזון טבעי ולא מעובד, גם מבלי למדוד כל דבר או לעקוב באובססיביות, מוביל לעיתים קרובות לשיפור בתחושה הכללית, לירידה ברמות הדלקת, להקלה על בעיות עיכול, ואף לירידה טבעית במשקל. הסיבה לכך פשוטה: כאשר אוכלים מזון שמכיל רכיבים תזונתיים איכותיים – הגוף מאותת שובע בצורה טבעית, רמות הסוכר מתייצבות, ויש פחות צורך "לנשנש" או לחפש אנרגיה באמצע היום.
מעבר לכך, ההימנעות ממזון מעובד מורידה עומס מהמערכת החיסונית, משפרת את תפקוד מערכת העיכול, ואצל רבות מביאה גם לשיפור בעור, בשינה, באנרגיה היומית ובמצב הרוח.
אבל חשוב לומר – למרות שפליאו יכולה להביא תועלת, היא לא מתאימה לכולן, והיא לא בהכרח פתרון קסם. כמו כל גישה תזונתית – גם אותה צריך להתאים באופן אישי, לשלב בה גמישות, ולהבין מתי היא משרתת אותנו – ומתי אולי פחות.
אז למה לא פשוט לאמץ פליאו לכל החיים?
דיאטת פליאו מציעה עקרונות בריאים וחשובים – ואני בהחלט מאמינה שאפשר ללמוד ממנה המון. אבל לאורך השנים ראיתי גם את הצד השני: אנשים שמתחילים בהתלהבות, עוברים לתזונה נוקשה, מרגישים טוב בהתחלה – ואז נשחקים, נשברים, ומוצאים את עצמם מתוסכלים. לא כי הפליאו "לא עובד", אלא כי הוא לא תמיד מתאים למאה אחוז מהחיים שלנו.
כי הגוף שלך צריך גמישות, לא קיצוניות
אחת הטעויות הנפוצות היא לחשוב שאם משהו "עובד טוב" – אז צריך לקחת אותו לקצה. אבל הגוף שלנו הוא לא מתמטיקה – הוא משתנה, מגיב, מרגיש. תזונה נוקשה מדי עלולה להכניס אותך למקום של פחד מאוכל, קושי להתגמש, ואפילו תחושת כישלון ברגעים שבהם קשה לעמוד בה.
אני מאמינה שבריאות אמיתית לא מגיעה ממאבק – אלא משיתוף פעולה עם הגוף שלך.
כי החיים הם לא רק תיאוריה – אלא גם מציאות
קל מאוד לכתוב תפריט מושלם על דף. קשה הרבה יותר לחיות איתו ביום־יום: יש חגים, טיולים, ימי הולדת, לחץ בעבודה, עייפות, ילדים בבית, והרבה מאוד סיטואציות שבהן פשוט לא נצליח להיות "100% פליאו". וזה בסדר גמור. תזונה צריכה להתאים לחיים שלך – לא להכריח אותך להתאים את החיים לתזונה.
כי מה שחשוב באמת – הוא הרגלים בריאים שמחזיקים לאורך זמן
הרגלים קטנים, נכונים ומותאמים – הם אלה שיחזיקו לאורך זמן. לא טרנדים, לא תפריטים קיצוניים, ולא דיאטות של "הכול או כלום".
אם תבחרי לשלב עקרונות מהפליאו בתזונה שלך – זה יכול להיות נהדר. אבל בעיניי, הדרך האמיתית לבריאות היא דווקא דרך שמאפשרת גמישות, הנאה מאוכל, איזון, ותזונה שיכולה להשתלב בחיים עצמם – בלי תחושת מאבק ובלי רגשות אשם.
הגישה שלי – איזון, הקשבה ובריאות לאורך זמן
אני לא מאמינה בתזונה שכוללת רק מותר ואסור. אני לא מאמינה ב"נכון לכולם". אני מאמינה בך – ובמה שמתאים לגוף שלך, לקצב שלך, ולאורח החיים שלך.
דיאטת פליאו יכולה להיות בסיס מצוין – היא מחזירה אותנו למזון איכותי, לא מעובד, עשיר ברכיבים תזונתיים. אבל הניסיון שלי לימד אותי שתזונה עובדת באמת רק כשהיא מתאימה לחיים עצמם: כשהיא גמישה, כשאפשר לשלב אותה גם בימים עמוסים, כשלא צריך להרגיש אשמה אם סטינו לרגע, וכשיש בה מספיק מרחב גם ליהנות.
בתהליך שאני מציעה, אנחנו בונים ביחד תפריט שמבוסס על עקרונות בריאים, אבל גם על מה שחשוב לך: טעם, גיוון, משפחתיות, שגרה מציאותית. אני לא מחלקת תפריטים קבועים – אני מתאימה אותם בדיוק למי שאתם.
כי בסופו של דבר, תזונה טובה היא לא עוד תכנית – היא מערכת יחסים חדשה עם הגוף שלך.
אפשר לקבוע פגישה פרונטלית בקליניקה שלי בנתניה, או לנהל את כל התהליך אונליין – בשיחת וידאו נוחה, מתוך הבית שלך. שני המסלולים מביאים תוצאות – מה שחשוב זה החיבור, ההכוונה, והליווי לאורך זמן.
כתזונאית קלינית מוסמכת, אני מביאה איתי גם רקע מדעי ומקצועי עמוק – וגם גישה אנושית ומכילה. תזונה זה לא רק מה שמכניסים לפה – זה איך שמרגישים כלפי עצמנו, ואיך בונים שינוי שאפשר להתמיד בו לאורך זמן. ולזה בדיוק אני כאן.